Maximum S-3000 M FTA

Maximum S-3000 M FTA
Maximum S-3000 M FTA baksida.


Mina omdömen angående Maximum S-3000 M FTA

+ Mottagardelen (tuner: DNBU 10321 IRB) är i toppklass vad gäller mottagarkänslighet, betydligt bättre mottagarkänslighet jämfört med min gamla Samsung DSR9500 via ci (som har hyffsat bra känslighet) och jämför man med Technomate TM-1500 CI+ som är en riktigt dålig mottagare när det gäller mottagarkänslighet trots att det i tekniska data står "Super Sensitive tuner for very weak signals" är skillnaden som natt och dag! Maximum S-3000M FTA lämpar sig utmärkt för mottagning av svaga satelliter som tex Astra 2D i satellitpositionen 28,2° öst.
+ Klarar av att styra 16 LNB via 4 st 4-vägs DiSEqC 1.0 switchar och en DiSEqC 1.1 switch (Spaun SUR420wsg).
+ Mottagaren är enkel att använda och den har inte hängt sig någon gång under den tid jag har använt den.
+ Har inbyggd RF-modulator (SAMSUNG RM UP 74055 AD).
+ Bra bildkvalité även på NTSC utsändningar då orginal formatet bibehålls via scart till NTSC kompatiblel TV.
+ Det är enkelt att sortera TV-kanaler i den ordning man vill, det går att flytta flera TV-kanaler samtidigt.
+ Mottagaren klarar av "automatiska" tele-text undertexter (används bla av BBC-kanalerna) förutom de vanliga DVB-S undertexterna. Det är även enkelt att välja mellan tele-text undertexter och DVB-S undertexter om båda sänds samtidigt. Man slipper helt att gå in i text-tv läge för att välja tele-text undertexter vilket är mycket bekvämt !

- Satelliter och transponder frekvenser är ouppdaterade i mottagaren, flera år gammalt, vilket är mycket dåligt !
- Det är enkelt att lägga in nya satelliter och transponderfrekvenser i mottagaren men det är mycket tidskrävande och frekvenserna hamnar inte i nummerordning utan i den ordning de läggs in i slutet av listan.
- PC-editor för program, satellit- och transponderdata saknas vilket är en stor nackdel då det hade varit ett mycket enkelt sätt att uppdatera dessa data via datorn istället för i mottagaren.
- Displayen på mottagaren är lite för liten och "ljussvag" men hellre det än för kraftigt lysande sken som vissa mottagare har.
- Fjärren är mycket riktningskänslig, annars OK.
- Har inte full DiSEqC 1.1 kompabilitet, kan inte hantera 64 LNB (kan maximalt hantera 16  LNB).
- Klarar ej att ta emot HD-TV utsändningar (DVB-S2).

Sammanfattningsvis, detta måste nog vara den mest prisvärda satellitmottagaren för tillfället (hösten 2007) då den kan köpas för under 700 kr och har lika bra eller bättre mottagarprestanda än betydligt dyrare mottagare som jag har testat, toppklass ! Menyer och gränsnitt är bra men ej i toppklass allting fungerar dock bra. Den stora nackdelen med mottagaren är att det inte finns någon PC-programvara att få tag i som kan uppdatera program, satellit- och transponderdata. Att uppdatera detta manuellt i mottagaren är mycket tidskrävande och trist.

Efter drygt 2 år gick nätdelen sönder. När jag demonterade locket till mottagaren såg jag fyra komponenter där det såg ut som att delar av innehållet hade läckt ut, se bild nedan. Men det visade sig vara fixeringslim. Vad som gjort att nätdelen upphört att fungera vet jag ej men den korta livstiden tyder på låg kvalité. I övrigt ser det fint ut när man öppnar locket på lådan, inget att anmärka på själva montaget och moderkortet  "Maximum S-3000M FTA (EMMA) R0783B00174" ser ut att vara oskadat. Moderkortet har en kontakt för 3 olika spänningsnivåer + 3,3 V, + 6,5 V och + 24 V som ansluts till nätdelskortet. Om nätdelen byts ut kommer mottagaren förmodligen att fungera igen men eftersom garanti tiden gått ut är det tveksamt om jag bryr mig om att köpa en ny nätdel.

Trasig nätdel på Maximum S-3000 M FTA
Pilarna på bilden visar komponenter med fixeringslim på nätdelskortet.

Sidan senast uppdaterad 2010-01-18