Mottagning av Astra 2D i Falkenberg

Hösten 2005 fann jag en Luxor 180 cm fokalmatad aluminium parabol med motorstyrning på Blocket. Tyvärr saknas den nedre delen av polarmountfästet som ska anslutas mot ett 3" maströr. Om någon har ett fäste som passar Luxor 180 cm parabol är jag intresserad av att köpa det, vänligen kontakta mig via epost .

2005-10-03  Testar att ta emot Astra 2D i Skogstorp ca 3 km nordväst om Falkenberg med en gammal 180 cm fokalmatad parabol tillverkad av Luxor. Trots mitt primitiva stativ bestående av en stör och stege gick det att hitta de svaga signalerna ifrån Astra 2D. LNB:n som jag använder är en Digiality SF-10 (0,3 dB) som egentligen är anpassad till offset paraboler. Satellitmottagaren som jag använder är en Samsung DSR9500 via ci och det är ca 20 m koaxialkabel mellan LNB och mottagare, inga switchar inkopplade.

Nedan några bilder då jag testar mottagning av Astra 2D i Skogstorp.


180 cm fokalmatad parabol, Luxor
 


Stativ ;-)
 


LNB, Digiality SF-10 tillfälligt monterad, centrerad med hjälp av klädnypor.
 


BBC Parliament som sänder på frekvensen 10847 MHz, Vertikal polarisation.


BBC 2 England som sänder på frekvensen 10773 MHz, Horisontell polarisation.

Under våren 2006 köper jag ett begagnat markstativ med 3" rör  för att kunna testa Luxors 180 cm parabol mera noggrant, men eftersom den nedre delen till det motordrivna polarmountfästet saknas dröjer monteringen. Under sommaren finner jag dock en komplett 180 cm parabol av samma typ som jag redan har. Det enda som skiljer är antalet fästpunker i skålen men i övrigt är parabolerna identiska. Kör ner till Asarum i Blekinge och monterar ned anläggningen. Bestämmer mig för att behålla båda parabolerna för att ha reservdelar när det behövs.

Nedan några bilder på Luxor parabolen när jag monterat den på markstativet.


Luxor 180 cm fokalmatad aluminium parabol.


Invacom quad LNB, QDF-031, med C120-anslutning och det gamla matarhornet som följde med parabolen, Tagra VA-20.


Polarmountfäste med motorstyrning (motorstyrningen använs ej).


BBC 1 som sänder på frekvensen 10847 MHz, Vertikal polarisation.


ITV 2 som sänder på frekvensen 10758 MHz, Vertikal polarisation.


CBeebies som sänder på frekvensen 10773 MHz, Horisontell polarisation.


ITV play som sänder på frekvensen 10714 MHz, Horisontell polarisation.


CITV som sänder på frekvensen 10758 MHz, Vertikal polarisation.


Har anslutit en 50 meter lång koaxialkabel (inköpt på Biltema) till  DiSEqC-switch och ytterligare ca 25 m koaxialkabel samt 0/12 Volt switch. Den långa signalvägen till trots så funkar mottagning av de horisontella transpondrarna på Astra 2D felfritt under hela dygnet även vid regn. Signalstyrkan blir något lägre jämfört med då jag bara använder 20 meter kabel men signalkvalitén är förvånansvärt lite försämrad. Vissa utav de vertikala transpondrarna försvinner under delar av dygnet och är känsliga för tex regn.


Jag har en Triax Unique multifokus parabol med 7 st LNB och två st 4-vägs DiSEqC-switchar vars sista lediga uttag används för anslutning av 180 cm parabolen.


Luxor parabolen som jag köpte i Asarum har 3 x  4 fästpunkter, den andra har 4 x 4 fästpunkter men parabolernas form är i övrigt identiska.

Hösten 2006 monterar jag ett 3" maströr igenom taket på förrådet. För att fästet ska sitta riktigt starkt måste jag riva innervägen och förstärka befintliga reglar samt komplettera med nya så jag får 4 st stabila fästpunkter till maströrshållarna. Maströret är 3 meter långt men är till största delen, ca 2 meter, under taket. Vid monteringen anväde jag lodsnöre eftersom att mäta med ett vanligt vattenpass inte blir exakt nog. Håltagningen var komplicerad eftersom taket är isolerat. Har gjort avtätningar så att ett eventuellt vatteninläckage inte rinner in i isoleringen utan ner igenom maströrshålet. Tätning av själva takgenomgången är utförd med en takstos tillverkad av formbar blyplåt som ersätter en takpanna. Ovan takstosen fäster jag tillhörande plåtbit runt maströret med en kraftig rörklämma, rörklämman som följde med takstosen "spännde åt" för dåligt varför jag fick köpa en annan bättre typ i järnaffären, därefter tätar jag med gummibaserad tätfogsmassa mot plåtskarvarna.

Nedan några bilder på parabolen efter att den monterats upp på förrådstaket.


Luxor 180 cm fokalmatad aluminium parabol monterad på 3" maströr ovan förrådstak.